diary seorang da'ie

diary seorang da'ie
terus berjuang

Saturday, April 13, 2013

PICOMS ?

Assalamualaikum and Hi :)

Anis dapat offer ke PICOMS (Pusrawi International College of Medical Science) . mula mula tk berapa minat sangat nak ke kolej swasta . but , lepas tengok balik surat tawaran dia and google tentang kolej ni , rasa macam jatuh hati pulak . nak taw sebab apa ?

First . sebab , PICOMS menawarkan course yang Anis sangat minat iaitu physiotherapy . kalau nak tunggu upu punye offer mungkin susah la untuk Anis dapat further study dalam course yang Anis minat gila ni . mungkin ni peluang untuk Anis kejar cita cita Anis . dah ada peluang terbentang depan mata , apa tunggu lagi ?

Second . sebab , kolej dan pusat kediaman PICOMS yang sangat lah super duper cantik wa cakap lu .

macam apartment tuh

















  
ni lah dia makmal fisio








Third . sebab Anis diberi jaminan kalau pass tiga thun kat sini , akan dihantar ke overseas untuk further pengajian . kalau untuk course fisioterapi , akan dihantar ke University of East London . lagi satu peluang yang bukan senang nak dapat kan .

TAPIIIIIIII.

ada tapinya . yuran pengajian RM 45 000 . memang lah katanya yuran permulaan hanya RM 50 . yang lain akan ditolak melaui PTPTN . tapi , mampu ke nanti Anis nak bayar hutang PTPTN banyak macam tu ? memang lah ada kata diberi bantuan duit saku baitulmal RM 250 , tapi , layak ke Anis terima bantuan tu . erm , boleh mohon JPA tak kalau pointer tinggi nanti ?

lagi pun ramai member yang kata kolej swasta ni susah nak percaya . entah lah kan . Anis tak tahu nak decide macam mana ni . nak pergi ke tak ?

kemasukan ke PICOMS, 6 July , IPTA pulak bulan 6 .

rasanya , tunggu IPTA dulu kut , kalau takde rezeki ke IPTA , baru ke PICOMS kut . abah tak berapa nak setuju sangat ke kolej kolej swasta . kalau ikut abah suruh ke form6 je . entah la . tapi fikir balik macam rugi pulak nak biar je peluang macam tu kan ?


yang keliru
Cik Anis


12 comments:

Anonymous said...

salam..nk tny..kalo g picoms,dftr nie kne byr rm50 je la..then yuran 45k under ptptn?

mahabbah perjuangan said...

Yes 45k under ptptn . Sori tak perasan ur cmmnt

mahabbah perjuangan said...

Yes 45k under ptptn . Sori tak perasan ur cmmnt

mahabbah perjuangan said...

Yes 45k under ptptn . Sori tak perasan ur cmmnt

mahabbah perjuangan said...

Yes 45k under ptptn . Sori tak perasan ur cmmnt

mahabbah perjuangan said...

Yes 45k under ptptn . Sori tak perasan ur cmmnt

Nash Azmi said...

Dah setahun artikel ni, so cik anis pilih yg mna? Kalau pilih picoms, cer cita sikit pengalaman kt sna cm mna sb sy pun mcm tertarik dgn kolej ni.

Saya Haykal said...

saya akan pergi ke picoms kos nursing...doakan saya ye

jr garcia said...

slm.. xtahu mana nak cari kwn yg akan daftar 6july 2014 ni.. kalo blh nk kongsi2 pandangan ttg kolej ni.. ttg program kat kolej ni... jom sama2 kita share

IrAnI said...

salam...nktnye ckit nii..bleh ke sem 1 je gne pinjaman ptptn..? lps tu ingat nk tkar ke mara

Anonymous said...

saya dapat offer picoms pharmacy . idk pergi ke idok :3

sunshine said...

Susah tak bila nak mngaji at sana..saya nk tya 45k tu kita ptot bayar atau tak ye..